sobota, sierpnia 29, 2009

Naleśnik - proste danie mączne smażone na patelni.

gdzie one takie proste. Może i przygotowanie tak... ale żeby wyszły cienkie to chyba lata praktyki są potrzebne i łasuch na naleśniki. Akurat z tym drugim nie było by problemu, ale gdybym nie ja je robiła, tylko np kochana rodzicielka.
Brzydka pogoda za oknem, a jest sierpień, no raczej jego koniec i moim zdaniem powinna być ładna pogoda. Ale nie odchodźmy od tematu, tak więc postanowiłam uprzyjemnić sobie popołudnie robiąc naleśniki.
250g mąki
szklanka mleka i wody
szczypta soli
oliwa
ot co cała tajemnica naleśników ala moja mama. Mieszanie/miksowanie nie ma problemu, gorzej z ciepłą patelnią i utrzymaniem odpowiedniej grubości ciasta i kształtu. Nie wyszły takie jak u rodzicielki ale smakują prawie idealnie, a co do kształtu... daleko im do koła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz