niedziela, września 27, 2009

kurczak na kiełkach

200g piersi kurczaka
ząbek czosnku
imbir
mieszanka kiełków (najlepiej jak zawierają kiełki lucerny)
szczypiorek
sos sojowy
oliwa
sól pieprz
ryż

Ostatnio polecono mi następujący przepis. Przyznam że się w nim zakochałam. Można go robić na wiele sposobów, oprócz sosu sojowego, można dodać sos z mango, tak aby utrzymać egzotykę potrawy

przed usmażeniem kurczaka posypujemy go pieprzem, wedle uznania. Pierś kurczaka smażymy na 2 łyżkach oliwy, zdejmujemy. Na patelnie dodajemy kiełki, imbir starty, czosnek i pokrojony szczypiorek. Smażymy tak około 4 minut polewamy sosem sojowym. Wcześniej wyjętego kurczaka układam na kiełkach lucerny i obok układam ryż.
Dodam od siebie, że ja jak już podsmażą się kiełki i szczypiorek dodaje już ugotowany ryż na patelnię, mieszam i jeszcze chwilkę smażę aby się to wymieszało i dopiero potem zalewam to sosem sojowym. I tak jak wyżej kurczaka kładę na kiełkach lucerny i obok układam mieszankę ryżu i kiełków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz