200g piersi kurczaka
ząbek czosnku
imbir
mieszanka kiełków (najlepiej jak zawierają kiełki lucerny)
szczypiorek
sos sojowy
oliwa
sól pieprz
ryż
Ostatnio polecono mi następujący przepis. Przyznam że się w nim zakochałam. Można go robić na wiele sposobów, oprócz sosu sojowego, można dodać sos z mango, tak aby utrzymać egzotykę potrawy
przed usmażeniem kurczaka posypujemy go pieprzem, wedle uznania. Pierś kurczaka smażymy na 2 łyżkach oliwy, zdejmujemy. Na patelnie dodajemy kiełki, imbir starty, czosnek i pokrojony szczypiorek. Smażymy tak około 4 minut polewamy sosem sojowym. Wcześniej wyjętego kurczaka układam na kiełkach lucerny i obok układam ryż.
Dodam od siebie, że ja jak już podsmażą się kiełki i szczypiorek dodaje już ugotowany ryż na patelnię, mieszam i jeszcze chwilkę smażę aby się to wymieszało i dopiero potem zalewam to sosem sojowym. I tak jak wyżej kurczaka kładę na kiełkach lucerny i obok układam mieszankę ryżu i kiełków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz