sobota, sierpnia 30, 2008

Mochi

czyli inaczej kluski ryżowe.

W Warszawie znam tylko jedno gdzie można kupić te pyszne ciasteczka ryżowe :) Lekko gąbczaste, słodkie i posypane pudrem :) Niebo w buzi
W internecie znalazłam jedne przepis na ciasteczka, jak wypróbuje to opowiem. smacznego

gotować ryż w garnku przeznaczonym do gotowania na parze, aż uzyska miękką i klejącą konsystencję. Następnie należy utrzeć ryż ręcznie (w makutrze) tak aby nie zostały żadne ziarna. Po zakończeniu ugniatania, urywać kawałki masy i formować z nich prostokątne (wschód Japonii) lub okrągłe (zachód) kluski.

Kilka przydatnych porad:
- Aby zapobiec klejeniu się do rąk i przyrządów, zmocz je w lekko osolonej wodzie.
- Wyczyść wszystkie sprzęty zaraz po zakończeniu pracy (póki są wilgotne), gdyż mochi wysycha na twardy klej
- Mochi odpowiednio zapakowane można przechowywać do tygodnia. Po włożeniu mochi do lodówki można je przechwywać 2-3 tyg. , w zamrażalniku nawet 3 miesiące.




4 komentarze:

  1. Gdzie w Warszawie można kupić to mochi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, od czasu kiedy umieściłam ten wpis nic się nie zmieniło, w Wawie nadal znam tylko jedno miejsce, Jest to w Złotych Tarasach na 3 poziomie w Tokio Expres (http://zlotetarasy.pl/pl/Sklep/tokioexpress)

      Usuń